Kawał doskonały

28 stycznia 2009, 11:17

Po niemal 35 latach milczenia baronowa Murphy przyznała się, że dziwaczna dolegliwość nazwana moszną wiolonczelisty rzeczywiście jest jej wymysłem. W maju 1974 roku Elain napisała list do British Medical Journal, a podpisał go jej mąż John. Żart był reakcją na opublikowane wcześniej na łamach BMJ doniesienie nt. sutka gitarzysty. Wg jego autora, 3 klasycznych gitarzystów nabawiło się zapalenia gruczołu sutkowego wskutek podrażnienia go podczas dociskania instrumentu do piersi.



Po co chodzić, skoro można skakać?

4 grudnia 2012, 13:53

Dzięki wiosłowatym strukturom z tylnych kończyn przedstawiciele rodziny Tridactylidae potrafią wyskakiwać z wody. W odróżnieniu od zwierząt wykorzystujących napięcie powierzchniowe, np. nartników czy bazyliszków, odpychają się nogami od zanurzanych głębiej kul wody.


Obłoki perłowe nad Antarktydą

1 sierpnia 2006, 11:05

Jedne z najniższych temperatur na Ziemi spowodowały powstanie rzadkiego rodzaju chmur — polarnych chmur stratosferycznych (ang. polar stratospheric clouds, PSCs), zwanych też niekiedy obłokami perłowymi.


Drugi po Cullinanie

19 listopada 2015, 19:33

W kopalni Karowe, która znajduje się ok. 500 km na północ od Gaborone, znaleziono 2. pod względem wielkości diament świata. Tysiącstojedenastokaratowy kamień to największy diament odkryty dotąd w Botswanie.


Uczestnicy rytuałów w okolicach megalitów zabierali ze sobą świnie i pokonywali z nimi nawet kilkaset kilometrów

14 marca 2019, 11:24

W okolicy Stonehenge i Avebury archeolodzy udokumentowali ślady najstarszych panbrytyjskich świąt, które ściągały ludzi z odległości setek mil. Uczestnicy rytuałów z późnego neolitu zabierali ze sobą zwierzęta.


Czym pachnie frytka?

9 lutego 2009, 13:11

Frytki są lubiane na całym świecie, więc zamiłowanie do tak przyrządzonych ziemniaków nie mogło ominąć także Europy. Słynne brytyjskie fish and chips to danie niemal narodowe, a i Duńczycy słyną ze swoich frytek, podawanych z majonezem w gazetowych rożkach. Czym pachną? Wbrew pozorom, nie tylko ziemniakami i rozgrzanym olejem, ale również toffi, kakao, cebulą, serem i deską do prasowania.


Dopiero wyszła z jaskiniowego ukrycia, a już może zginąć przez górnictwo

14 grudnia 2012, 20:15

Wiele wskazuje na to, że rodzina śpieszków (Rhaphidophoridae) zostanie uzupełniona o nowy gatunek - białoprzodą wetę dennistońską. Choć nie zdążono jej nawet nadać łacińskiej nazwy, nie wiadomo, co się z nią stanie, jeśli kompania górnicza Bathurst Resources z Perth zrealizuje swoje plany dotyczące 190-ha kopalni odkrywkowej.


Stosowanie antybiotyków u starszych osób

9 sierpnia 2006, 11:34

Krzywdy wyrządzane starszym ludziom przez antybiotyki przewyższają czerpane z ich zażywania korzyści, ostrzegli wczoraj (8 sierpnia) eksperci.


Czego unikać, by nie zniszczyć woni świeżych pomidorów?

2 grudnia 2015, 11:29

W ostatnich 50 latach aromat świeżych pomidorów stał się słabszy. Autorzy najnowszego raportu z pisma HortScience ustalili, że mają na to wpływ nie tylko czas zbiorów, wykorzystanie regulatorów wzrostu czy temperatura/atmosfera przechowywania, ale i powszechne praktyki kuchenne, takie jak blanszowanie.


Endokrynnie czynne związki z kurzu domowego sprzyjają rozwojowi komórek tłuszczowych

25 marca 2019, 13:26

Dysruptory endokrynne (ang. endocrine disrupting chemicals, EDC) z kurzu domowego sprzyjają rozwojowi adipocytów w modelu komórkowym.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy